Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

PRA - prcd

Onemocnění PRA, progresivní retinální atrofie, se projevuje degenerací oční sítnice. Dochází k postupnému odumírání světločivných buněk sítnice (retiny), protože nejsou dostatečně cévně zásobené. Sítnice je tvořena dvěma typy buněk fotoreceptorů - tyčinkami (rod) a čípky (cone). Tyčinky rozlišují odstíny šedi a jsou citlivější na světlo, umožňují tedy vidění za šera. Čípky naopak zprostředkovávají barevné vidění. Nemoc je dědičná.

    Pozdní forma PRA, označovaná PRA-prcd (progresivní degenerace tyčinek a čípků), je jednou z forem defektů sítnice.

    Při PRA-prcd nejprve odumírají tyčinky. Prvními příznaky nemoci proto bývá šeroslepost. Zhoršení zraku psa za šera bývá první symptom, kterého si chovatelé obvykle povšimnou. Pes se obtížně orientuje, vráží do překážek, má široce rozevřenou zornici i při přímém dopadu světla do oka (při fotografování, zhoršuje se periferní vidění. Později začnou degenerovat také čípky sítnice. Poslední fází nemoci je šedý zákal čočky a úplná ztráta zraku. Porucha vzniká až po normálním vyvinutí fotoreceptorů. Degenerace neprobíhá stejně na celé sítnici. Spodní část sítnice je postižena dříve a mnohem intenzivněji, ačkoliv to není zřejmé při vyšetření oftalmoskopem.

    Defekt se dědí recesivně, to znamená, že přenašeče žádné oční vyšetření neodhalí. Pouze jedinec nesoucí dva defektní geny bude vykazovat příznaky PRA. Přenašeč má ve své genetické výbavě pouze jeden defektní gen, navenek bude naprosto zdravý, ale spolu s jiným přenašečem dá postižené potomstvo.  Proto je důležité provést genetický test, který dokáže tyto skryté přenašeče odhalit.

Výsledek testu: 

OptiGen A (clear, čistý) - N/N normální genotyp: pes není přenašečem vlohy pro prcd-PRA, tedy nikdy neonemocní a nikdy nedá postižené potomstvo.

OptiGen B (carrier, přenašeč) - N/P přenašeč mutace: pes nese jeden mutovaný gen, způsobující prcd-PRA. Sám nikdy neonemocní, ale spolu s jiným přenašečem dá postižené potomstvo.

OptiGen C (affected, postižený) - P/P mutovaný genotyp: pes nese mutovanou formu genu, způsobující prcd-PRA. S největší pravděpodobností lze očekávat, že u jedince dojde k rozvoji slepoty. Všichni jeho potomci budou v té nejmírnější formě minimálně přenašeči mutace.

 Výsledky možných spojení:

OptiGen A (N/N) x OptiGen A (N/N): 100% potomků bude OptiGen A (N/N)

OptiGen B (N/P) x OptiGen A (N/N): 50% potomků bude OptiGen A (N/N), 50% OptiGen B (N/P)

OptiGen B (N/P) x OptiGen B (N/P): 25% potomků bude OptiGen A (N/N), 50% OptiGen B (N/P) a 25% OptiGen C (P/P)

OptiGen C (P/P) x OptiGen A (N/N): 100% potomků bude OptiGen B (N/P) – přenašeči

OptiGen C (P/P) x OptiGen B (N/P): 50% potomků bude OptiGen C (P/P) – postižených a 50% OptiGen  B (N/P) - přenašeči

OptiGen C (P/P) x OptiGen C (P/P): 100% potomků bude OptiGen C (P/P) - postižení